30 Μαΐου 2010

Platanthera chlorantha Reichenb.


Πλαντάνθηρο το Χλώρανθο.

Το παράδοξο σε όλες τις εξορμήσεις είναι πώς πολλές φορές νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στην θάλασσα και ας βρίσκεσαι σε υψόμετρο ανω των 1200 m . Έτσι λοιπόν και χθες ένιωθα πώς το κύμα με τραβούσε στο βουνό μακρυά από τον δρόμο . Φυτό το φυτό , περιοχή την περιοχή έφτασα να βρίσκομαι πολύ μακρυά . Σε ένα τέτοιο σημείο συνάντησα το Πλαντάνθυρο. Με  εντυπωσίασε με το πολύ μακρύ του σπιρούνι καθώς και με το σχήμα του άνθους του, που με την πρώτη ματιά μου έφερε στο νου το Συρτάκι . Στο συνειρμό με οδήγησε ο τρόπος με τον οποίο είναι απλωμένα τα πλευρικά πέταλα του φυτού. Για πρώτη φορά το συνάντησα εφέτος ενώ ψάχνοντας βρήκα πως έχει καταγραφεί παλαιότερα και στο site www.greekorchids.gr , ένα πολύ ενδιαφέρον site για τις ελληνικές ορχιδέες.

2 σχόλια:

  1. Βλέπω ότι το πλήκτρο έχει σαφή κάμψη προς τα κάτω και τα γυρεομάγματα (όσο επιτρέπει η φωτογραφία) φαίνονται να είναι παράλληλα μεταξύ τους.

    Επιπλέον το λευκό χρώμα με κάνει να σκεφτώ μήπως πρόκειται για Platanthera bifolia.

    Νομίζω ότι χρειάζεται ψάξιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αναγνώριση έγινε με την Flora Europea . Το μήκος του σπιρουνιού ήταν πάνω κάτω από 25 mm και οι ανθήρες δεν ήταν παράλληλοι όπως στην bifolia αλλά σε σύγκλιση και ευρέως διαχωρισμένοι προς τα χαμηλά. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και καλή δύναμη και σε εσένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή