17 Μαΐου 2010

Centaurea immanuelis-lewii Degen.


Κενταύριο .

Εδώ και τρία χρόνια σε μια εξόρμηση στο Κιλκίς είχα συναντήσει μεγάλους πληθυσμούς από το συγκεκριμένο Κενταύριο το οποίο δεν μπόρεσα μέχρι τώρα να αναγνωρίσω. Η αναγνώριση του γένους βέβαια δέν είναι εύκολη όμως τελικά με την πολύτιμη βοήθεια του Καθηγητή Γρηγόρη Ιατρού ο οποίος αμέσως προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει, γνωρίστηκα καλύτερα με το φυτό.  Πρόκειται για φυτό ενδημικό των Βαλκανίων και κυρίως της Βουλγαρίας και της Ελλάδας . Η περιοχή Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς είναι σημαντικοί τόποι ανάπτυξής του . Στο Κιλκίς το έχω συναντήσει σε τρεις περιοχές μέχρι τώρα . Οι πληθυσμοί του βέβαια είναι πολύ μεγάλοι και δέν φαίνεται να διατρέχει κίνδυνο εξαφάνισης.

2 σχόλια:

  1. Το συνάντησα πριν ένα χρόνο στην είσοδο του φαραγγιού της Τζένας και μέχρι να βρω την σελίδα σου δεν μπορούσα να βρω ποιο κενταύριο ήταν. Μπράβο για τον κόπο και το μεράκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΕ ΟΛΗ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΙΑΤΡΟΥ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΤΗΣ ΠΑΤΤΡΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή