29 Μαΐου 2010

Astragallus depressus L.


Αστράγαλος ο Πιεσμένος.

Η σημερινή έξοδος στο Παϊκο ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστη. Η ηλιοφάνεια και η σχετικά καλή θερμοκρασία βοήθησε πολύ . Η πρώτη εικόνα που θα δημοσιευτεί από την εκδρομή παρουσιάζει τον αστράγαλο σε ένα σημείο του βουνού έντονα πετρώδες , με τα φυτά να έχουν εντυπωσιακά προσαρμοσθεί στο δύσκολο αυτό περιβάλλον , σε χαμηλό ύψος χαϊδεύοντας το έδαφος. Το φυτό συνδέεται με ένα από τα άγρια πουλιά το οποίο θαρρώ πως είναι το ομορφότερο από όσα γνωρίζω . Ο αστράγαλος αυτός αποτελεί σημαντική πηγή τροφής για την ορεινή πέρδικα , που βρίσκει τρόπο να επιβιώνει σε σκληρές συνθήκες όταν ξεφεύγει από της σφαίρες των κυνηγών.

2 σχόλια:

  1. Πύξος: Καλησπέρα, και μπράβο για το blog σου. Κατοικώ από την άλλη πλευρά του Πάικου (Ν.Πέλλας) και ασχολούμαι κι εγώ τον ελεύθερό μου χρόνο (όσο μπορώ) με τα αγριολούλουδα, τα μανιτάρια, δέντρα κλπ. Πραγματικά έχεις κάνει αξιόλογη δουλειά, εμένα με βοήθησες πάρα πολύ στην ταυτοποίηση κάποιων φυτών. Τον Astragalus depresus της φωτογραφίας τον εντόπισες στην περιοχή των Μεγάλων Λειβαδίων; Και πάλι μπράβο, βέβαια δεν έχω τις δικές σου γνώσεις πάνω στο θέμα, απλά ως λάτρης της φύσης και ιδιαίτερα των βουνών της περιοχής μας εκτιμώ την προσφορά σου και την δουλειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά όπως συνβαίνει από οτι καταλαβαίνω και σε εσένα η διαδικασία αυτή είναι ανάγκη. Το φυτό το συνάντησα λίγο πρίν τα Λειβάδια σε έντανα περτρώδεις τοποθεσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή