4 Νοεμβρίου 2012

Papilio machaon

Η όμορφη κάμπια.
 Τριγυρνώντας στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (170μ) στην περιοχή του Παλαιού Γυναικοκάστρου, αυτή την εποχή είναι σπάνιο να συναντήσης κάτι το εντυπωσιακό και παράλληλα μη αναμενόμενο. Τα φυτά που ανθίζουν αυτή την εποχή είναι λιγότερα από 7 με πολυπληθέστερο των Κρόκο τον Εσχαρωτό , λίγα taraxacum (ραδίκια) , ένα φυτό της οικογένειας των συνθέτων Aster linosiris ένα-δύο ξεχασμένα είδη της οικογένειας του γαρίφαλου και τέλος η έκπληξη.
 

Seseli umbelatum λέγεται το φυτό και ανήκει στην οικογένεια του σέλινου με το οποίο έχει και παρόμοια γεύση. Το εντυπωσιακό, όπως δείχνει και η φωτογραφία είναι ότι το φυτό αποτελεί την κυριότερη πηγή τροφής της λάβρας της πεταλούδας Papilio machaon . Το όνομα της δεν το γνώριζα .
 Την πανέμορφη πεταλούδα όμως είχα την τύχη να συναντήσω πολλές φορές. Διαβάζοντας για το έντομο έμαθα ότι ζει μόνο 15-20 ημέρες γιατί έχει πολλούς εχθρούς.

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το όμορφο ιστολόγιο! Μια μικρή διόρθωση: η πεταλούδα της φωτογραφίας ανήκει στο είδος Iphiclides podalirius

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζητώ συγγνώμη για το λάθος αλλά δεν έχω ασχοληθεί με τις πεταλούδες . Με μία μικρή έρευνα και κάποιες υποδείξεις κατέληξα εδώ. Θα προσπαθήσω να είμαι πιο ακριβής . Eυχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή