22 Αυγούστου 2012

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΦΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ.
Αρχές Σεπτεμβρίου του 2012 θα εγκαινιαστεί ένα νέο μουσείο στο Κιλκίς. Πρόκειται για μια Παλαιοντολογική έκθεση και όχι μόνο που θα στεγάζεται στο δημοτικό κτήριο που βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς. Λίγο πάνω από το δημοτικό θέατρο και κάτω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στο χώρο που παλιότερα στεγαζότανε το δημοτικό αναψυκτήριο.
Η έκθεση περιλαμβάνει τα ευρήματα από της ανασκαφές στο σπήλαιο του Κιλκίς όπως ένα μεγάλου μεγέθους ομοίωμα στικτής ύαινας των σπηλαίων με πραγματική γούνα, τοποθετημένο πάνω σε διαδραστικό, εκπαιδευτικό τραπέζι από την Ολλανδία (Dick Mol), θα αποτελεί το βασικό έκθεμα της Παλαιοντολογικής Έκθεσης. 
Η συνεργασία του δήμου Κιλκίς και της ομάδας της αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Ευαγγελίας Τσουκαλά με πολλές ώρες δουλειάς δημιούργησε ένα σημείο επαφής με το παρελθόν.
Ακόμη  ο επισκέπτης της Παλαιοντολογικής Έκθεσης μπορεί να δει πολλά κι ενδιαφέροντα απολιθώματα, κυρίως οστά ζώων (ύαινας, ελαφιού, μεγάκερου -γιγαντιαίου ελαφιού-, μεγαλόσωμης νυφίτσας, προϊστορικού βοδιού), καθώς και μία μοναδική, εξαιρετική ποικιλία από κοράλλια των σπηλαίων. Ενδιαφέρον έκθεμα θα αποτελεί και ο εξοπλισμός του σπηλαιολόγου (στολή, κράνος κ.λπ.).
Επίσης, θα παρουσιάζονται φωτογραφίες από δείγματα της χλωρίδας του λόφου (δέντρα, βότανα, άνθη) από συλλογή του γεωπόνου Βασίλειου Ιωαννίδη που έχουν παρουσιαστεί και στο blog . 
Ακόμη στην έκθεση υπάρχουν και αεροφωτογραφίες της περιοχής καθώς και πολλά ορυκτά και απολιθωμένα ξύλα από ολόκληρη τη Μακεδονία.
Μακάρι να μπορέσει αυτή η προσπάθεια να συναντήσει στο δρόμο της ενδιαφέρον από τον κόσμο και να μπορέσει να μοιράσει της γνώσεις που στολίζουν το χώρο της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου