28 Απριλίου 2012

Plantago afra - ( L)

Πλαντάγο το Ψύλλιον.(syn.P. psyllium)
Ένα διαφορετικό πλαντάγο από τα συνηθισμένα . Δεν έχει όπως τα άλλα φύλλα βάσης και αν δεν παρατηρήσεις την ταξιανθία του , από το στήσιμο του φυτού και τα φύλλα του μπορεί να θεωρηθεί πως ανήκει στην οικογένεια των Caryophyllaceae . Η ταξιανθία του βέβαια και το άνθος παραπέμπει στην Plantaginaceae. Το φυτό το συνάντησα στον λόφο του Αι Γιώργη στο Κιλκίς. Αυτή την εποχή η περιοχή σκεπάζεται απο την γύρη των πεύκων . Η αδενώδης τρίχες του φυτού είναι γεμάτες από την γύρη των πεύκων.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ: 1.Φύλλα αντίθετα 2.Ετήσιο 3. Βράκτια όμοια στο σχήμα σε όλο το φυτό και έντονη παρουσία από αδενώδης τρίχες σε όλο το φυτό.

Hesperis laciniata ssp.laciniata -All.

Εσπερίδα η Σχιστόφυλλος.
Ένα ακόμη όμορφο φυτό με ελληνική ονομασία . Εσπερίς από την ελληνική λέξη εσπέρα= το πέρας της ημέρας .Τα άνθη του φυτού είναι αξιοπρόσεκτα στο τέλος της ημέρας. Το φυτό ήταν σκαρφαλωμένο σε πολύ απόκρημνη πλαγιά στην πέρα της Κάρπης περιοχή και η επιχείρηση φωτογράφισης ήταν άκρως επικίνδυνη.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ:1.Ανθη κίτρινα 2. Μίσχος κάτω άνθους μικρότερο από 10μμ , χείλος κάτω πετάλου 3-9μμ.

Ornithogalum armeniacum -Baker, Gard

Ορνιθόγαλο το Αρμενιακό.
Σε κάθε εξόρμηση η έκπληξη μπορεί να κρύβεται στα πιο απίστευτα μέρη . Η συνάντησή μου με το φυτό έγινε στό Χωρύγι σε μια ανοιχτή χλοώδη περιοχή που σε μερικά χρόνια σίγουρα θα έχει καλλιεργηθεί. Η αναγνώρισή του αρκετά εύκολη αφού οι τρίχες στο βλαστό και τα φύλλα είναι χαρακτηριστικές. Η παλιά του ονομασία Ο.macedonicum και οριοθετεί την περιοχή εξάπλωσης του φυτού.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ: 1. Μίσχος άνθους μικρότερος από 10μμ 2.Στήμονες ολόκληροι 3. Διάμετρος άνθους 20-45μμ 4.Ανθη 2-15 κατώτεροι μίσχοι ανθέων μεγαλύτεροι 5. Φύλλα με τρίχες στην κάτω πλευρά.

Plantago lagopus - ( L)

Πεντάνευρο το Λαγοπόδαρο.
Στην περιοχή γύρω από το κάστρο της Ταυριάνας στο Χωρύγι Κιλκίς σε μεγάλους πληθυσμούς αναπτύσσεται το όμορφο αυτό φυτό. Το όνομά του το οφείλει στην ομοιότητα τής ταξιανθίας με το χνουδωτό πόδι του λαγού.

18 Απριλίου 2012

Erodium ciconium -(L.) L'Hιr. in Aiton


Ερωδιός ο πελαργόμορφος.
 Φυτό που αναπτύσσεται σε αμμώδεις περιοχές ή σε καλλιεργούμενο ή διαταραγμένο έδαφος σε όλη σχεδόν την Νότια Ευρώπη. Έχει εντονότερη ανάπτυξη από τον άλλο ερωδιό της περιοχής μας το cicutarium αλλά και άλλο χρωματισμό άνθους (κυανό) . Αρκετοί πληθυσμοί υπάρχουν και στον λόφο του Αγίου Γεωργίου αλλά και μέσα στην πόλη του Κιλκίς. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ: 1.Μεταξύ των φυλλαρίων υπάρχουν μικρότερα φυλλάρια 2. Φυτά ετήσια ή διετή και όχι πολυετή.

Γρίβα Κιλκίς

Γρίβα Κιλκίς.
Γι αυτούς που ψάχνουν την επαφή με την φύση το μικρό αυτό χωριουδάκι έχει να τους προσφέρει εικόνες και μυρωδιές που θα παραμείνουν στην μνήμη για καιρό. Σοκάκια και σπίτια γραφικά τόσο κοντά στο δάσος και στα νερά του Παικου . Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το δρόμο προς Πεντάλοφο και στο βάθος φαίνεται η Κάρπη.

Hypecoum torulosum -Å.E.Dahl

Υπήκοον το Ογκώδες.
Το συνάντησα για πρώτη φορά το 2012 στο Κιλκίς και συγκεκριμένα στις παραλίμνιες αμμώδεις περιοχές τις Δοϊράνης. Συνοδεύει έτσι το άλλο είδος του γένους Hypecoum to imperbe ,  το οποίο θα το συναντήσουμε σε όλη την περιφερειακή ενότητα. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ : 1.Καρπός σε όρθια διάταξη 2.Εσωτερικοί στήμονες τριγωνικοί 3. γύρη πορτοκαλοκίτρινη 4.Εξω πέταλα όχι μεγαλύτερα από 6μμ.

Globularia punctata -Lapeyr.

Γλοβουλάρια η Στικτή.
Πολυετές φυτό που το συνάντησα να στολίζει τις γυμνές πλαγιές λίγο έξω από την Γρίβα στο Παικο του Κιλκίς. Το τοπίο αρκετά άγριο και οι μικρές γλοβουλάριες κεφάλια καρφίτσας καρφωμένα στα γιδοσοκάκια του βουνού. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ : 1. Όχι Θάμνος 2. Φύλλα βάσης σε ροζέτα 3.Φύλλα στον ανθοφόρο βλαστό 3.Πλευρικά νεύρα ορατά στα φύλλα βάσης.

12 Απριλίου 2012

Fritillaria gussichiae -(Degen & Dörfl.) Rix

Ρινοπέταλον Γκουσίχε.
Το φυτό αυτό μοιάζει πολύ με την ποντιακή φριτιλάρια (Fritillaria pontica). Μόλις σήμερα κατάλαβα ότι οι πληθυσμοί ανήκουν στο είδος gussichiae. Οι διαφορές τους είναι στο γεγονός οτι τα φύλλα όλα στην gussichiae είναι όλα εναλλασόμενα ενώ στην ποντιακή κάποια είναι αντίθετα . Το μέγεθος των ανθήρων στην gussichiae δεν ξεπερνάει τα 10mm ενώ στην pontivca είναι 12mm.
Το φυτό ανήκει στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων με εξαφάνιση φυτών . είναι ενδημικό της περιοχής της Μακεδονίας (Βουλγαρία , Ελλάδα και F.Y.R.O.M) .

7 Απριλίου 2012

Geranium molle -(L)

Γεράνιο το Μαλακό.
Το φυτό έχει πλημμυρίσει την περιοχή του Κιλκίς τις τελευταίες ημέρες. Τα μικρά ρόδινα άνθη του έχουν πέταλα μικρότερα από 6mm . Το ύψος του φυτού δεν ξεπερνάει τα 40 cm , συνήθως στα 20-30cm. Μεγάλοι πληθυσμοί μέσα στις πόλεις στις άκρες των δρόμων αλλά και σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ : 1.Όχι πολυετές 2. Σέπαλα σε επαφή με τα πέταλα κατά την άνθηση . 3. πέταλα με 2 λοβούς 4. Καρπός χωρίς τρίχες . 5. πάνω φύλλα εναλλασσόμενα . 6. Φυτό έντονα τριχωτό με μίσχο φύλου πολύ μακρύτερο από το κυρίως φύλλο.

6 Απριλίου 2012

Clypeola jonthlaspi – L.

Κλυπεόλα η Ζωνθλάσπιος.
Είναι τόσο μικρό φυτό που συνήθως περνάει απαρατήρητο. Εντούτοις παράγει τόσους σπόρους που το καθιστούν κυρίαρχο μέσα σε χλοώδεις και βραχώδεις περιοχές. Δύσκολο να το συναντήσουμε με άνθη. Συνήθως παρατηρούμε τούς καρπούς του καρφιτσωμένους πάνω στον λεπτό βλαστό του φυτού.